Błonnik ułatwia trawienie, poprawia działanie jelit (dzięki niemu pojawiają się w nich pożyteczne bakterie), zapobiega zaparciom i innym schorzeniom związanym z jelitem grubym. Poza tym składnik ten pęcznieje w żołądku, dzięki czemu mamy uczucie sytości, dlatego jest on tak ważny podczas odchudzania.

Pamiętajmy, że przy wprowadzaniu odpowiedniej ilości błonnika w diecie należy dużo pić. W przeciwnym razie składnik nie zadziała.

Błonnik - dzienna dawka spożycia

Dzienna dawka spożycia błonnika to mniej więcej od 25 do 40 g, przy czym warto pamiętać, że aby składnik ten prawidłowo działał na organizm, musimy go dostarczać z różnych źródeł. W przeciwnym razie możemy mieć problemy z prawidłowym trawieniem.

Gdzie znajdziemy błonnik?

Błonnik znajdziemy przede wszystkim w warzywach, owocach oraz produktach zbożowych. Jeżeli chcemy wzbogacić swoją dietę w błonnik, musimy pamiętać o takich jej składnikach, jak kasza jęczmienna i gryczana, otręby, pieczywo pełnoziarniste, z mąki graham i żytnie, brązowy ryż, suszone owoce (np. śliwki czy brzoskwinie), jabłka i gruszki, porzeczki, orzechy, warzywa strączkowe, migdały, seler czy pietruszkę. Poza tym warto jeść również fasolę, płatki pszenne i żytnie, sezam, wiórki kokosowe, maliny i jeżyny, bób, groch, chrzan czy botwinka.

Dzięki takiej różnorodności pobieranie błonnika z różnych źródeł będzie naprawdę proste.

Błonnik w diecie

Wprowadzenie błonnika do diety musi być stopniowe i należy rozciągnąć je w czasie (nawet do kilku tygodni). W przeciwnym razie mogą wystąpić nieprzyjemne dolegliwości (biegunki, wzdęcia, nadmierne gazy). Dodatkowo osoby, które chorują na schorzenia związane z jelitami, żołądkiem, trzustką, na wrzody żołądka i dwunastnicy bądź niedokrwistość (spożywanie błonnika może obniżyć wchłanianie żelaza), powinny przed zwiększeniem ilości błonnika skonsultować się z lekarzem, aby nie narazić się na nieprzyjemne konsekwencje.

Osoby starsze i dzieci powinny uważać na wysoką zawartość błonnika w diecie. Jeżeli musimy go unikać, jedzmy świeże soczyste owoce i warzywa, unikajmy spożywania pestek, gotujmy, drobno krójmy, a nawet trzyjmy warzywa i owoce na tarce. Wszystkie te zabiegi zmniejszą ilość błonnika w posiłkach.

Jeżeli masz problemy z trawieniem, cierpisz na zaparcia, masz podwyższony poziom cholesterolu, jesteś stale głodny, chcesz zmusić się do większego spożycia wody, chcesz zgubić nadprogramowe kilogramy – wzbogać dietę o błonnik, pamiętając o powyższych radach. Twierdzi się, że trudno być zdrowym i czuć się dobrze, jeżeli błonnika jest w naszym pożywieniu za mało i może być w tym dużo prawdy. Występuje on w produktach, które są łatwo dostępne, poza tym bardzo różnorodne, dzięki czemu odpowiednia ilość tego składnika może być dostarczona bez najmniejszych problemów.