Zdrowe śniadanie jest niezwykle istotne i warto je jeść. Ma duży wpływ na nasz organizm, koncentrację i zdolność do wysiłku. Dzięki niemu mamy energię, by wejść w nowy dzień, jesteśmy gotowi, by podejmować jakąkolwiek aktywność. Wielu ludzi jednak pomija ten posiłek lub zjada coś przelotem, byle tylko pozbyć się nieprzyjemnego burczenia w żołądku. Pamiętajmy jednak, że nocą, oprócz regeneracji i odpoczynku, ma miejsce również kilkugodzinna głodówka, dlatego dostarczenie organizmowi „paliwa” jest niezbędne!
Wielu ludzi nie je śniadań, ponieważ rano mają ściśnięty żołądek i są już właściwie spóźnieni do pracy. Warto jednak wstać wcześniej, zrelaksować się, spokojnie wypić coś ciepłego i przygotować pyszne, zdrowe śniadanie. Jeżeli zastosujemy taką rutynę, szybko zrozumiemy, jak ważny punkt dnia pomijaliśmy. Przedstawiamy 7 pomysłów na zdrowe śniadanie!
Owsianka z dodatkami
Owsianki „atakują” nas z każdego miejsca internetu. Jest zdecydowanie najpopularniejszym śniadaniem ostatnich lat i można spotkać ją we wszystkich możliwych kombinacjach. Taki posiłek jest bowiem sycący, zdrowy i dość szybki w przygotowaniu, poza tym dowolność w wyborze dodatków jest ogromna. Przede wszystkim obowiązkowym punktem jest ugotowanie owsianki. Trudno jednoznacznie określić, ile łyżek płatków owsianych użyć, jednak z pewnością każdy znajdzie proporcje idealne dla siebie. Można je gotować na mleku roślinnym lub krowim bądź po prostu na wodzie. Wszystko zależy od tego, co nasz żołądek lubi najbardziej. Teraz następuje moment, w którym każdy może nieco zaszaleć. Dodaj to, na co masz ochotę, owoce, orzechy, pestki, nasiona chia, jagody goji, miód czy cynamon. Stosuj takie połączenia smakowe, jakie lubisz najbardziej i rozkoszuj się smakiem.
Kojarzysz zdjęcia pięknych kombinacji owocowych na owsiankach i zastanawiasz się, po co w ogóle robić takie rzeczy? Mimo wszystko może warto spróbować? I nie chodzi tutaj o dodanie najpiękniejszego postu, ale o… relaks. Układanie owocowej mandali może naprawdę uspokoić!
Omlet z dodatkami
Innym zdrowym i pożywnym śniadaniem są wszelkiego rodzaju omlety. Wystarczy dwa jajka zmieszać ze szczyptą soli i pieprzu (ewentualnie można dodać również mleko, jeżeli lubisz takie połączenia). Sposoby na dodanie składników są przynajmniej dwa. Pierwszy polega na tym, by dodać je do jajek jeszcze przed wylaniem na patelnię, drugi – na wrzucaniu dodatków już w trakcie smażenia spodu. Co możemy dodać do omletu? Smacznym połączeniem będą pomidory (najlepiej z obraną skórką, wcześniej sparzoną) i listki świeżej bazylii lub liście świeżego szpinaku i drobno posiekana lekka wędlina.
Smoothie jako zdrowe śniadanie
Zdrowe smoothie również może pomóc nam zdrowo zacząć dzień. Wystarczy włożyć do blendera dowolne owoce i warzywa, zalać sokiem lub wodą, zmiksować na gładką masę i gotowe. Połączenia, które warto wypróbować to z pewnością banan, świeży szpinak, pomarańcze (opcjonalnie truskawki) zalane np. świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy lub banan z malinami, truskawkami, jagodami lub borówkami z wodą. Jeżeli potrzebujemy orzeźwienia, dobrze sprawdzą się kostki lodu (nie są konieczne, jeśli używamy mrożonych owoców).
Pasta na kanapki
Kanapki to chyba najpopularniejszy śniadaniowy posiłek. Przez ile czasu jednak można jeść to samo? Dlatego warto eksperymentować, przygotowując samodzielnie pyszne pasty, które sprawią, że ten zwykły posiłek stanie się naprawdę niezwykły. Smaczna i zdrowa jest na przykład pasta z awokado. Wystarczy do blendera włożyć miąższ dojrzałego awokado, odrobinę soku z cytryny, czosnek i przyprawy (według uznania). Opcjonalnie można dodać jeszcze odrobinę jogurtu naturalnego, jednak nie jest to konieczne. Całość blendujemy na jednolitą masę. Po chwili mamy gotową smaczną i zdrową pastę na kanapki.
Chia pudding - zdrowe śniadanie na słodko
Chia pudding podbija internet zaraz po owsiance, przede wszystkim dlatego, że wygląda efektownie. Dodatkowo jest zdrowy i smaczny. Chia to małe, ciemne nasionka, które przypominają len. Podobnie do niego działają również po połączeniu z płynami – ich konsystencja robi się nieco śliska i „galaretowata”. Dzięki temu chia sycą, poza tym są również zdrowe! Pamiętajmy jednak, że dzienne spożycie tych nasion powinno oscylować wokół 15 gramów, a więc ok. 2 łyżek. Taką ilość wsypujemy więc do szklanki czy słoika, zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Po kilkunastu minutach jeszcze raz dokładnie mieszamy, po czym znowu stawiamy posiłek do lodówki, tym razem najlepiej na całą noc. Rano pudding powinien być już gotowy, jedyne co musimy jeszcze zrobić, to przygotować dodatki. Te z kolei mogą być naprawdę dowolne. Idealnie sprawdzi się mus owocowy, świeże lub mrożone owoce, orzechy czy nasiona.
Jajko sadzone w papryce
Jajko sadzone w papryce to kolejne zdrowe śniadanie, które przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy przygotować krążki papryki (wysokości ok. 2 cm), rozgrzać na patelni kroplę oliwy, lekko przysmażyć warzywa i po chwili wbić w ich środek jajko, dodać sól oraz pieprz. Takie jajko będzie idealnym dodatkiem na kanapkę.
Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczykiem jest nieco bardziej kaloryczna, gdyż do jej przygotowania potrzebujemy nieco majonezu. Do tuńczyka dodajemy pokrojoną drobno cebulę i jajko. Wszystko łączymy z majonezem (lub majonezem i jogurtem naturalnym) i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zdrowe śniadanie jest już gotowe!